På mandag ble årets Michelin-stjerner utlevert i København - og dette ble et unikt stjerneregn for Trondheims del, da de to nye restaurantene ligger i Trondheim, gratulerar sier vi til restaurant Fagn och Credo!

I fjor fikk Norge og Danmark sine første restauranter med tre stjerner, men først i år gikk en svensk restaurant (Restaurang Frantzén i Stockholm) opp til nå det nivået å. I Norge er det Maemo som har 3 stjernor, som også i 2019 får beholde stjernene, i likhet med danske Geranium. Vidare så har alle restauranter i nord som mottok stjerner i fjor fått lov til å beholde sine stjerner.

Stjernene i guiden er basert utelukkende på maten som serveres. Inspektørene har fem kriterier for å overholde:

  1. Kvaliteten på råvarene

  2. "The craft" - det vil si smaken og forberedelsene

  3. "Personlighet" - det vil si hvor godt kokken lykkes med å finne sitt eget uttrykk

  4. Verdi for pengene

  5. Kvalitet over tid - det burde være en like fantastisk opplevelse uansett når du besøker restauranten.

Den første michelin guiden kom ut i Frankrike i 1900 på initiativ av den franske dekkprodusenten Michelin og ble gitt til alle nye bileiere. Det var da for det meste en veiledning til bensinstasjoner, men ga å tips om hvordan du bytter dekk og hvor du skal få mat og tak over hodet.

I 1900 var det ca 5000 biler i Frankrike, og 95 prosent av eierne var bosatt i Paris. Formålet med guiden var å markedsføre bilen og få folk til å kjøre ut på landsbygda for å tråkke på dekkene - slik at Michelin i sin tur kunne selge flere dekk. Stjernene deles ut etter at Michelin-inspektører i løpet av året anonymt har besøkt restauranter Norden over.

Lurer du på hvorfor vi ikke har noe stjerner? Så er det fordi vi ikke er en restaurant, men vår kjøkkensjef Richie Boccaro har jobbet ved El Celler de Can Roca i Spania som er en av verdens fem beste restauranter med sine 3 stjerner!

Comment